Liefde is…

Il faut penser ; sans quoi l'homme devient,
Malgré son âme, un vrai cheval de somme.
Il faut aimer ; c'est ce qui nous soutient;
Sans rien aimer il est triste d'être homme.

             Voltaire, Ce qu’il faut pour être heureux

Liefde is een inspiratiebron voor iedereen. Liefde is in staat het beste uit iemand te halen. Of net omgekeerd… Maar wat voor deze voorstelling van belang is, is hoe liefde componisten ertoe aanzette om de mooiste muziek te componeren en dichters om de mooiste gedichten te schrijven. In een nagelnieuwe publicatie reflecteert Waldo Geuns aan de hand van filosofen, verhalen en anekdotes over muziek en liefde.

Deze reflecties worden verwerkt in een muzikale voorstelling in samenwerking met cellist Olsi Leka (solist cello en lessenaanvoerder bij het Nationaal orkest van België alsook professor cello aan de Koninklijk conservatoria van Antwerpen en van Brussel). Samen, brengen Waldo en Olsi een boeiende muzikale, literaire en visuele voorstelling vol liefde en fantasie.

Ze putten de muziek voor dit optreden uit het repertoire van twee Romantische componisten bij wie de liefde centraal stond: de Pool Frédéric Chopin en de Spaanse componist Enrique Granados, de zogenaamde ‘Spaanse Chopin’ die de ultieme liefdesdood stierf toen hij zijn vrouw van de verdrinkingsdood wilde redden. De passie die hun muziek zo aangrijpend maakt, wisselt Waldo af met citaten en gedachten uit zijn boek. Een voorstelling die je doet nadenken, lachen en wegdromen over de liefde.

Muziek voor cello en piano die aan bod komt:

Frédéric Chopin
Cellosonate in g, op. 65
Introduction et polonaise brillante, op. 3
Grand Duo concertant in E, B. 70 (geschreven ism Auguste Franchomme)

Enrique Granados
Madrigal
Trova
Intermezzo
Andaluza (uit Danzas Espanolas)
Oriental (uit Danzas Espanolas)

Duur: +/- 80 min
Geschikt voor: alle leeftijden
 


Olsi Leka begon cello te studeren op zesjarige leeftijd in Tirana (Albanie). Hij specialiseerde zich aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel bij Harro Ruijsenaars en Jeroen Reuling (waar hij de ereprijs Van De Kerckhove bekomt), alsook aan de Hochschule für Musik in Keulen, in de celloklas van Maria Kliegel. Tijdens zijn studies wordt hij laureaat van verschillende wedstrijden. Zo won hij onder andere de eerste prijzen van de jonge solisten-cellowedstrijd en van de jonge virtuozen-cellowedstrijd in Tirana, alsook van de Concours d'Interprétation musicale in Brussel en de tweede prijs van de Compétition Internationale d'Interprétation Musicale in Limassol.

Sinds zijn vierentwintigste is hij lessenaanvoerder en solist cello van het Nationaal Orkest van België en docent cello aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. Ook is hij sinds 2015 docent cello aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel.

Olsi Leka treedt regelmatig op als solist met orkesten, alsook in kamermuziekverband en als lid van hedendaagse muziekensembles, en geeft jaarlijks masterclasses en zomerstages in heel Europa.