Projecten

Wat is de emotie van een smaak? Hoe kan je aangegrepen worden door een tahini, opgevrolijkt door een olijf-tapenade, of in zwijm vallen door parmezaan? Daarnaar zijn chef-kok Jeroen De Pauw, violist Hugh Desmond en pianist Waldo Geuns op zoek gegaan. Een jaar lang hebben ze geëxperimenteerd om de gastronomie en muziek dichter bij elkaar te brengen, en deze originele voorstelling — een primeur in België en omstreken — is daar het resultaat van.

Een klassiek concert vol grapjes? Ja hoor! In deze interactieve voorstelling vol humor en live muziek nemen Klara-presentatrice Clara De Decker en pianist/verteller Waldo Geuns je mee naar de zotte kant van de klassieke muziek.

Wist je dat er héél veel bekende muziek bestaat die componisten ‘voor de grap’ en ‘tussen de soep en de patatten’ neerpenden? Wanneer ze niet aan hun grootse symfonieën en sonates aan het werken waren, lieten Mozart, Chopin, Grieg of Saint-Saëns hun fantasie al eens graag de vrije loop in korte, ondertussen vaak legendarische pianowerkjes.

Voor de grap

George Gershwin schreef schitterende muziek. Maar is het jazz? Of is het klassieke muziek? Of hoort zijn muziek thuis in de afdeling 'lichte muziek'? Zijn muzikale vernieuwingen openden nieuwe wegen voor de jazzmuziek en inspireerden componisten zoals Maurice Ravel en Igor Stravinsky om de grenzen van de klassieke muziek open te gooien. Wat een leven heeft die George Gerswhin gehad! Hij stierf onverwacht op zijn 38ste en was op weg om zijn eigen “American Dream” te verwezenlijken.

Wist je dat mensen overal en in alle tijden muziek hebben gemaakt? De eerste muziek zou ontstaan zijn door het proberen nabootsen van natuurlijke geluiden en ritmes. En laat nu net het ‘ritme’ centraal staan in dit gloednieuwe project van pianist, musicoloog en filosoof Waldo Geuns. Hij zocht en vond muziek vol repetitieve ritmes die gebruikt werd of verwijst naar rituelen waarin dans, woord en muziek hand in hand gaan. Een hele avond dompelt hij je onder in de fascinerende wereld van de rite, de trance, de genezing en herdenking. Want rituele muziek doordringt alle momenten van het leven.

Rituelen

Wie de liefde niet in woorden kan uitdrukken, zegt het met muziek. Het mooiste voorbeeld van een muzikale liefdesbrief is het Adagietto dat de Oostenrijkse componist Gustav Mahler verwerkt in zijn grootse Vijfde Symfonie. De muziek klinkt als een echte liefdesverklaring, gericht aan Alma Schindler op wie hij verliefd was. Een schot in de roos, want kort erna geven ze elkaar het ja-woord.

Muzikale Liefdesbrieven