De erfenis van Busoni: een eerbetoon aan Bach
Ferruccio Busoni is misschien een naam die niet-muzikanten niet snel een belletje doet rinkelen. Maar voor mij als pianist behoort hij tot de allergrootsten. Niet voor niets dat de beroemde Ferruccio Busoni International Piano Competition in het Italiaanse Bolzano naar hem is vernoemd en hij als pianist beschouwd wordt als de opvolger van Franz Liszt. Tijdens zijn leven is hij één van de grote voorvechters van de moderne twintigste eeuwse muziek, maar ook ontpopt hij zich tot dé Bach-vertolker bij uitstek.
En dat deed hij op een heel eigenzinnige manier. Voor Busoni is de klank (dus ook het instrument) bijzaak en komt oude muziek even goed tot zijn recht met moderne instrumenten als met de oude instrumenten van weleer. Dat hij hierdoor bakken kritiek krijgt van aanhangers van meer de authentieke uitvoeringspraktijk kan hem niet veel schelen. Hij vindt zelfs dat de oude muziekwerken door zijn bewerkingen - in zijn ogen een soort vertolking - juist iets van hun oorspronkelijkheid terugwinnen. Het legt er zijn eigen persoonlijkheid in.
Of we nu voor- of tegenstander zijn om Bach op de moderne piano te spelen, we danken heel wat indrukwekkende Bachtranscripties aan deze bijzondere en unieke muzikant. Voor mij is een van de meest aangrijpende transcripties deze bewerking van Johann Sebastian Bachs koraalprelude voor het adventslied Nun komm' der Heiden Heiland. Het is de perfecte muziek die houvast biedt en om tot rust bij te komen in deze bizarre en bevreemdende Corona-tijden.